Kasa fiskalna z szuflada

Kuchnia polska kładzie się w przewadze na daniach mięsnych. To od sposobu w jaki wykonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie efektem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie dokładnie czynić tego, gdyby mamy zamiar schować je do lodówki, ponieważ w trakcie mycia czekamy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, które potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto myśleć o czystości w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i powodowanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po przygotowaniu będzie ono czyste i miękkie. Do cięcia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym sposobem jest jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest więc ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i dodatek.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy zrobić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół oraz przypraw. Żeby marynata tak się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie opracowaną przez nas marynatę i będzie smaczniejsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, że na im mniejszym ogniu będziemy toż prowadzić, tym właściwie. Mięso produkuje się w grupy z białka oraz tłuszczu, dlatego za mocna i wysoka temperatura powoduje, że zatrzymuje się ono suche i łykowate. Smażąc je na niższej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu ochroni ono swoją soczystość i smak.